Het Tewerkstellingsfonds is sinds 2022 een vzw zonder rechtspersoonlijkheid met als doel om de arbeidsomstandigheden van het contractueel personeel in het vrij onderwijs te verbeteren.
In het kader van CAO XII werden maatregelen genomen om de arbeidsvoorwaarden van de werknemers te verbeteren. Er werd een nieuwe functieclassificatie ingevoerd, waarbij elke werknemer onder bepaalde voorwaarden een baremasprong kan maken. De extra kosten van deze loonsverhogingen voor de werkgever kunnen bij het Tewerkstellingsfonds worden teruggevorderd.
Het fonds staat verder ook in voor de subsidiëring van dagen met vrijstelling van arbeidsprestatie (VAP). In ruil voor contractverbeteringen of extra aanwervingen binnen het contractueel personeel komen scholen in aanmerking voor de terugbetaling van extra verlofdagen, die kunnen worden opgenomen tijdens de schoolvakanties. Voorlopig worden er geen nieuwe dossiers meer geopend.
Na de beslissing tot uitdoving van het DAC-statuut in 2012 verdeelt het Tewerkstellingsfonds loonsubsidies voor 175 voltijdse equivalenten over de internaten van het vrij onderwijs. De verdeling van het aantal toegewezen gesubsidieerde voltijdse equivalenten per internaat wordt elke vijf jaar herzien.
Verder valt ook de uitrol van de Pluspas onder het Tewerkstellingsfonds. Dit alternatief voor de lerarenkaart bestaat sinds 2021 en biedt tal van voordelen en kortingen in verschillende winkels en webshops.
Door CAO XII werd ook de aanvullende eindejaarspremie verhoogd tot 20 % bovenop de gewone eindejaarspremie. Instellingen betalen deze aanvullende eindejaarspremie uit en krijgen het bedrag vervolgens (zonder extra aangifte) teruggestort door het Tewerkstellingsfonds.
Bij vragen over deze subsidieprojecten kan u mailen naar tewerkstellingsfonds@sf-vov.be.