De Vlaamse overheid houdt jaarlijks middelen vrij voor de subsidiëring van VAP-uren voor niet-gesubsidieerd personeel in het vrij onderwijs. Door de opname van VAP-uren kunnen werknemers naast hun wettelijk verlof ook extra dagen worden vrijgesteld van arbeidsprestaties. Zo kunnen bijvoorbeeld schoolvakanties en andere inactiviteitsdagen (gedeeltelijk) overbrugd worden.

Niet elke werknemer heeft recht op VAP-uren. Enkel de werknemers op de loonlijst van een instelling of vzw met een geopend VAP-dossier komen in aanmerking voor subsidiëring. In het verleden vonden er al enkele subsidierondes plaats waarbij instellingen in ruil voor contractverbeteringen de kans kregen om een VAP-dossier te openen bij het Tewerkstellingsfonds.

Momenteel worden er geen nieuwe VAP-dossiers meer geopend. In het geval van vrijgekomen budget of een nieuwe subsidieronde doet het Tewerkstellingsfonds beroep op een aangelegde reservelijst. Elke instelling of vzw kan zich inschrijven op de reservelijst via een mail naar tewerkstellingsfonds@sf-vov.be met vermelding van de volgende zaken per werknemer:

  • Functie
  • Tewerkstellingsregime
  • Type contract (tijdelijk of vast)

Werknemers op hogescholen, werknemers die al een volledige loonsubsidie ontvangen (internaatswerknemers of zonale busbegeleiders), contractuele opvoeders en contractuele administratieve medewerkers komen niet in aanmerking voor de subsidiëring van VAP-uren.

Opvolging VAP-dossier

Elke instelling met een lopend VAP-dossier krijgt in de eerste week van oktober een overzicht van de VAP-uren voor het lopende schooljaar toegestuurd. Dit overzicht is gebaseerd op de verwachte tewerkstelling die in het vorige schooljaar via het opvolgingsformulier aan het Tewerkstellingsfonds werd doorgegeven. De effectieve VAP-uren worden berekend op basis van de reële tewerkstelling aan het begin van het schooljaar (referentiemaand = september of oktober). Als er zich in de periode tussen de indiening van het opvolgingsformulier en de start van het nieuwe schooljaar een verandering in het tewerkstellingsregime heeft voorgedaan, zal ook het aantal toegekende VAP-uren voor dat schooljaar wijzigen.

De VAP-uren worden uiterlijk één week voor de aanvang van de herfstvakantie en voor een volledig schooljaar vastgelegd per werknemer in overleg met de syndicale delegatie. In afwezigheid van een syndicale delegatie gebeurt dit in de ondernemingsraad of het lokaal onderhandelingscomité. Eventuele wijzigingen in de planning van de VAP-uren doorheen het jaar worden gedoogd, mits overeenstemming tussen werkgever en werknemer.

In de eerste week van mei ontvangt elk VAP-dossier een opvolgingsformulier via mail. Dit formulier dient voor het einde van het schooljaar ingevuld terug te worden bezorgd aan het Tewerkstellingsfonds, samen met de gevraagde bewijsstukken. Er wordt onder ander gevraagd naar de effectieve tewerkstelling, de opname van de VAP-uren en de verwachte tewerkstelling.

OPGELET! Een belangrijke voorwaarde voor de VAP-subsidies is het op peil blijven van de reguliere tewerkstelling. Een daling van de contracturen dient steeds goed beargumenteerd te worden. Definitieve vervangingen door vrijwilligers of uitbestedingen aan externe firma’s kunnen leiden tot een volledige schrapping van het VAP-dossier.

Heeft u nog vragen rond de VAP-uren? U kan ons per mail contacteren via tewerkstellingsfonds@sf-vov.be.